Sunday, March 25, 2007

Cu şi despre scriitori (ne)canonici-Efectul de lectură.Efectul de teatru


Vasile Alecsandri este considerat de critica literară pe bună dreptate creatorul COMEDIEI ROMÂNEŞTI cu ,,Iaşii în Carnaval",Peatra din casă'',Iorgu de la Sadagura" şi ,,Ciclul Chiriţelor",asistăm la constituirea unui moment de creare a unor stucturi artistice afirmate în mod direct prin intermediul comediilor sale.
Consider că indifernt de vărstă,toate personele ar trebui să meargă la teatru şi spun asta deoarce teatrul îţi dezvoltă mintea şi sufletul.Am realizat aceste lucru acum in liceu când lectura despre Alecsandri si operele sale m-au făcut să înţeleg mai bine rolul teatrului.
Recent am avut plăcerea de a merge la teatru impreună cu colegii mei si d-na dirigintă să vedem,,Ciclul Chiriţelor".Modul în care actorul Petrică Ciubotaru a pus in scenă personajele,cum ar fi:Clevetici-ultra demagogul,Chiriţa,Barbu Lăutaru,Paraponisitul,Gură-cască om politic şi Napoilă-ultra retrogradul a fost extraordinar.Este o persoană foarte talentată şi demnă de apreciat.
De asemnea o altă personalitate este regizorul Ovidiu Lazăr,care a reuşit să aducă pe scenă operele lui Alecsandri intr-un mod inedit.
Sunt de părere că atunci când mergem la teatru şi mai ales să vedem operele lui Vasile Alecsandri trebuie să facem mai întâi lectura acelor opere, pentru că astfel vom putea recepta mai bine mesajul transmis de actor/i.
Aşa cum găsim timp pentru a sta pe calculator de vorbă cu preietnii sau pentru a face alte lucruri consider că trebuie să ne facem timp şi pentru a merge la teatru pentru că teatrul ne va încânta de fiecare dată mintea şi sufletul.
Teatrul va ramâne mereu lumea de,,basm" a actorilor şi a regizorilor în care vor pune mereu în scenă operele marilor autori, scriitori, iar noi vom fi inviatii lor,singura,,misiune" a noastră va fi să descoperim şi să înţelegem lumea lor.



-Cine sau ce i-ar putea determina pe elevi să meargă mai des la teatru?

-Pentru noi cei ce suntem spectatori ne este foarte uşor să privim dar ceea ce nu ne dăm seama este că a fost depusă multă muncă din partea d-voastră,cât timp a fost necesar pentru a pune în scenă această pieasă?

1 comment:

ales121212 said...
This comment has been removed by a blog administrator.