Sunday, March 25, 2007

Criza lecturii în rândul adolescentilor!

In my opinion, nowadays teenagers don't read because they replace libraries with the Internet.Thanks to the new technology wich facilitates their work, they don't use the books anymore.The teenagers are more intersted in the fashion magazines, horoscops and a lot of time is spent on the Internet on sites wich don't help them at all.Some young who still read are doing it from obligation and not with pleasure from my point of view, the teenagers want to read a captiviting book wich is related to the every day life, rether than an old-fashioned book. One solution lessen their reading could be electronic books or waching films based on novels/ short-stories. At the same time the films don't show the same action present in the book, but you can only have an ideea of what happens there.
Există o criză în rândul adolescenţilor pentu că ei nu se mai regăsesc în lumea cărţilor.În ziua de azi cărţile au fost înlocuite cu internetul de mulţi tineri doarece acesta le uşurează munca iar informaţiile le sunt redate în scurt timp.
Cărţiile nu mai sunt atractive pentru adolescenţi deoarece nu mai prezintă realitatea de astăzi iar lor li se pare ceva învechit.
Tinerii sunt interesaţi mai mult de revistele în vogă,horoscop,şi în special de paginile de internet cu care îşi pierd majoritatea timpului.Ei nu mai sunt interesaţi de lectură deoarece au aparut diversele tehnologii care le atrag atenţia în mod deosebit şi care încep să le domine viaţa.
O mare parte din adolescenţii care citesc o fac mai mult din obligatie şi nu din plăcere.În opinia mea tinerii prefera să citească o lectură captivantă ce are legatură cu viaţa de zi cu zi.
Tehnologia a evoluat si de aceea o posibilă soluţie ar putea fi cărţile în format electronic şi audio care le pot uşura lectura. O altă soluţie ar fi vizualizarea filmelor realizate după diferite cărţi pe care în mod normal ar trebui să le citească.Însă aceste filme nu prezintă întotdeauna realitatea concepută de autor.Eu consider că adolescenţii ar fi mai interesaţi de citirea cărţilor dacă în şcoli s-ar amenaja săli de lectură.
Una dintre cărţile pe care le-aş recomanda adolescenţilor ar fi "Numele trandafirului" de Umberto Eco.Consider că este o carte ce îţi acaparează întreaga atenţie,cu o acţiune intensă adresată publicului adolescentin,pe care nu-i interesează doar literatura impusă pentru bac.Această carte mi-a fost recomandată de către domnul profesor de istorie Lucian Moraru.După ce ne-a prezentat-o la oră pe scurt întreaga carte,mi-am dorit să o citesc.După această carte a fost facut si filmul care îi poartă numele.Prezintă aceleaşi fapte însă nu respectă în totul cartea.
O altă carte care ar fi interesantă din punctul meu de vedere este"De ce iubim femeile" de Mircea Cărtărescu care este un autor contemporan.
Diferenţele dintre carte şi film
Consider că întotdeauna este mult mai bine să citeşti mai întâi cartea, pentru că doar ea îţi poate relata toate detaliile.Filmul poate doar să-ţi suplimenteze informaţiile din carte şi să ţi-o redea într-o alta manieră. Este mult mai uşor să vezi filmul decât să citeşi cartea, dar nu poţi fi sigur de toate amănuntele deoarece sunt regizori care respectă romanele în totalitate dar alţii nu. Cum este si in cazul romanului "Ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi". Sergiu Nicolaiescu, regizorul care a realizat filmul dupa roman nu a respectat in totalitate cartea. Acesta a schimbat numele personajului principal cum ar fi a lui Stefan Gheorghidiu a fost schimbat in Tudor Gheorghidiu.

2 comments:

Anonymous said...

Foarte faină viziunea ta asupra problemei care chiar există şi pe care am observat-o în colegii mei de şcoală dar ce să faci asta-i lumea în care trăim şi nu o prea putem modela după voinţa noastră.Şi foarte fain blogu'.

Roxette said...

Imi place tare mult articolul si este intr-adevar pacat ca tinerii din ziua de azi nu mai citesc. M-am gandit insa ca ar prinde bine o lista de lecturi pentru cei care inca mai citesc de placere. Eu le-am citit pe toate din aceasta lista si vi le recomand cu drag. O sa va placa! Patrick Suskind- Parfumul, Nicholas Sparks - O plimbare de neuitat si Jurnalul unei iubiri(ecranizare The Note Book), Marc Levy - Unde esti?, Radu Paraschivescu - Fie-ne tranzitia usoara si Ghidul nesimtitului, Nicole Krauss- Istoria iubirii, Leo Petrutz - Calaretul suedez, Sarah Dunant- In compania curtezanei. Cateva idei doar din cartile nou aparute. Succes la citit!